Bersempena dengan saya yang sedang belajar di UPSI Tanjung Malim, Perak, saya ingin berkongsi resepi istimewa mee rebus di sini.
BAHAN BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MEMASAK MEE REBUS PERAK
1 paket mee dicelur
3 biji keledek sederhana besar
10 tangkai cili kering
segenggam udang kering
1 sudu besar gula merah atau gula putih
garam secukup rasa
1 biji bawang besar & 5 ulas bawang putih dikisar bersama
3 batang sawi, dipotong dan dicelur
3 keping tauhu digoreng dan dihiris
2 biji telur direbus
2 tangkai daun bawang dipotong halus
2 tangkai cili merah dihiris halus
garam secukup rasa
1 mangkuk kecil kacang tanah(goreng tanpa minyak dan kisar)
CARA CARA UNTUK MEMASAK MEE REBUS PERAK
- Keledek dikupas kulitnya dan dipotong kecil untuk senang empuk. Cili kering, udang kering dan keledek direbus dalam periuk bersama 1 liter air. Rebus selama 30 minit.
- Sesudah empuk, sejukkan dan tapiskan.Kemudian kisar dalam blender bahan-bahan yang direbus tadi bersama 2 cawan air.
- Menyediakan Kuah: Panaskan sedikit minyak dalam periuk sederhana besar semuat untuk kuah mee. Masukkan bawang yang dikisar, goreng hingga garing, kemudian masukkan bahan yang diblender tadi.Sambil itu masukkan 1 liter air jika kuah terlalu pekat.
- Masukkan kacang tadi kacau dan biarkan mendidih dengan api sederhana. Kemudian masukkan garam secukup rasa, gula putih dan gula merah. Biarkan mendidih dalam 15 minit untuk kuah cukup masak.
- Boleh dihidangkan mee tadi dengan sawi celur, telur rebus, hirisan daun bawang dan cili serta tauhu goreng dan tuangkan kuah kedalam mee tadi. Sedia untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment